Wij zijn Mariken

28 Apr 2018
Kunstroute in Marikenstraat, Wij zijn Mariken, Nijmegen viert vijf eeuwen Mariken van Nieumeghen

Nijmegen viert vijf eeuwen Mariken van Nieumeghen onder andere met een kunstroute in de Mariken- en Moenenstraat van 1 mei tot 3 juni.

Wij exposeren dan in verschillende etalages Marikenprenten van Marjoke Schulten en Dianne Bakker.

De werken van Dianne Bakker hebben een sprookjesachtige, verhalende achtergrond, die verwijst naar sagen en mythen. Het is dan ook niet toevallig dat zij het verhaal van Mariken gebruikte. Deze houtsnede laat groot vakmanschap zien. Wapen en silhouet van onze stad zijn zichtbaar. De ketenen vallen van de handen van Mariken en daarmee wordt de kern van het verhaal verbeeld: vergeving is er voor iedereen.
Bij Scapino: Mariken van Nieumeghen (Nijmegenprent 1995), houtdruk van Dianne Bakker, oplage 25, afmeting lijst: 117 x 81 cm, prijs excl. lijst € 295,- .

Een jaar lang werkte Marjoke Schulten aan haar Marikenreeks. Zij ging aan de slag met begrippen als verleiding, zonde en vergeving. Dat leidde tot een prachtige serie (waaronder Moenen verleidt Mariken en Heimwee) en een bijzondere Nijmegenprent. Hierop is Mariken afgebeeld als valkenier met de dubbele adelaar – zinnebeeld van macht- uit het wapen van Nijmegen. We zien hét meisje van Nijmegen als sterke vrouw die de stad verovert. 
Bij Sandwich: Valkenier (Nijmegenprent 2012), zeefdruk van Marjoke Schulten, oplage 40, afmeting lijst: 90 x 88 cm, prijs excl. lijst: € 295,-.
Bij La Ligna: Heimwee (foto heimwee6def) hoogdruk van Marjoke Schulten, oplage 10, afmeting lijst: 85 x 103 cm, prijs incl. lijst € 600,-.
Bij Bofkont: Moenen verleidt Mariken, hoogdruk van Marjoke Schulten, oplage 10, afmeting lijst: 85 x 103 cm, prijs incl. lijst € 600,-.