Seizoenen van het Leven hedendaags getijden- en pelgrimsboek

2 Jan 2014
Intermedi-Art getijdenboek Seizoenen van het Leven

De Zomerexpo van 2015 in de Stevenskerk Nijmegen staat in het teken van het hedendaags getijdenboek 'Seizoenen van het Leven'. In de zomer van 2015 start ook de 'Walk of Wisdom' vanuit de Stevenskerk. Omdat deze projecten goed bij elkaar aansluiten werken Intermedi-Art en de Stichting Walk of Wisdom samen. Zie voor het laatste nieuws over boek en pelgrimstocht de website van de Walk of Wisdom.

Het hedendaags getijdenboek is naast pelgrimsboek voor de Walk of Wisdom ook bedoeld als startschot voor het Gebroeders van Limburgjaar in 2016. De Nijmeegse broers Herman, Paul en Johan van Limburg trokken rond 1400 naar Frankrijk en maakten daar in opdracht van de Duc de Berry prachtige miniaturen voor de beroemde getijdenboeken de Belles Heures en Très Riches Heures. Dankzij de tentoonstelling van dit werk in 2005 in Museum Het Valkhof in Nijmegen ontstond het jaarlijks gehouden Gebroeders van Limburg Festival.

Seizoenen van het Leven wordt een hedendaagse variant op de middeleeuwse getijdenboeken. Vandaag de dag is het Christendom niet meer de verbindende gemeenschap die het in de Middeleeuwen voor veel mensen was. Er ontstaat een nieuwe, mondiale gemeenschap waarin meerdere religies op gelijkwaardige basis naast elkaar bestaan en ook mensen leven die niets met religie hebben. Wat verbindt die gemeenschap? Hoe kun je aan je leven vorm geven te midden van zoveel indrukken? Er is een voortdurende zoektocht op gang gekomen die we met het getijdenboek willen ondersteunen.

Een vriendelijke groet,
Theo van Stiphout,Intermedi-Art Kunstzaken

Deelnemers zijn onder meer:
Oud topman van de Rabobank Herman Wijffels, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, burgemeester Carol van Eert van Beuningen en oudminister Job Cohen.
Programmamaker Jan Douwe Kroeske, marsleider van de Nijmeegse Vierdaagse Johan Willemstein, oprichter Happinez Inez van Oord, historicus Clemens Verhoeven, theoloog Henk Gols, de schrijvers Tommy Wieringa, Joke Hermsen, Jan Terlouw (voormalig politicus D’66), Annelies Verbeke, Janny van der Molen, Désanne van Brederode, Martin Pieterse en Linda Vogelesang, pastor en schrijver Marinus van den Berg, de dichters Jaap van den Born en Victor Vroomkoning, ondernemer in duurzame innovatie Bas Sanders, ondernemer, adviseur en medewerker van NRC Handelsblad Johan Schaberg en voormalig projectontwikkelaar Fred Matser.
Filosoof en ecoloog Matthijs Schouten van Staatsbosbeheer, hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Paul van Tongeren, cultuurhistorica en ritueelbegeleidster Christiane Berkvens-Stevelinck, hoogleraar wiskunde en meditatieleraar Henk Barendregt, emeritus professor spiritualiteit Kees Waaijman, historica Dolly Verhoeven en Kirstin Kuipers van ISIS - Institute for Science, Innovation & Society.
Beeldend kunstenaars: Gerry Dobbelaer, Gea Karhof, Siemen Dijkstra, Peter de Haan, Peter van Poppel, Marjoke Schulten, Patricia van de Camp, Albert Greving, Judith Krebbekx, Ada Dispa en Ardi Brouwer.

Marjoke Schulten leert een nieuwe snijtechniek om kleine prenten (kartondruk/linoleumdruk) te kunnen maken. Hiernaast haar miniatuur: 'Constellatie'. Zie ook haar blog.