Gerry Dobbelaer 80 jaar

8 Sep 2019 12.00 uur
- 22 Sep 2019 17.00 uur
Jubileumexpositie Gerry Dobbelaer 80 jaar, Aubade, 65 x 50 cm, olieverf op paneel, 2018

Jubileumtentoonstelling:
Gerry Dobbelaer 80 jaar
Stevenskerk Nijmegen
8 tot en met 22 september 2019
elke dag geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag is er een solo-expositie van de geliefde Nijmeegse kunstenaar Gerry Dobbelaer in de Stevenskerk.
Zij is een vakvrouw die een lange realistische schildertraditie voortzet en daarbinnen in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkelde. Elementen uit verschillende periodes in de kunstgeschiedenis zijn in haar werk terug te vinden: van Romeinen tot Art-Deco. De perfectie van het fijn-schilderen op paneel, de techniek van het glaceren met vele sluiers verf over elkaar zijn kenmerkend. Dat haar werk gewaardeerd wordt blijkt uit het feit dat het in menig (Nijmeegs) interieur vertegenwoordigd is en dat zij tijdens de grote Zomerexpositie in 2008 de Gelderlander Publieksprijs won.

In de schilderijen van Gerry Dobbelaer zie ik naast vakmanschap ook de geest van de maker weerspiegeld. In tegenstelling tot veel van haar tijdgenoten is er bij haar geen sprake van een kritische reactie op de tijdgeest. Gerry schildert weliswaar in een Europese stijl- en beeldtraditie, maar met een bijna Oosterse mentaliteit.
Kleurrijke vrouwen, muziekinstrumenten, vogels, een ei en dobbelstenen vertegenwoordigen de eeuwige wederkeer en de mysterieuze krachten waarop het verstand geen greep heeft. Om vat te krijgen op die wereld schildert Gerry vaak dezelfde onderwerpen met kleine veranderingen. Met ongelooflijk veel geduld en eindeloze herhaling streeft zij naar perfectie. Met deze cyclische manier van werken bezweert zij de onbegrijpelijke elementen van het leven. Zo geeft zij het lot als het ware een plek en daarmee kan het leven geleefd worden.

Gerry weet met haar schilderijen harmonie en schoonheid op te roepen. Ook voor de beschouwer wordt een absurde wereld daardoor toch een beetje aanvaardbaar.
Ik gun het iedereen om zo tachtig jaar te worden!

Theo van Stiphout