Expositie Kees Moerbeek met Nijmegenprent

15 Jul 2017 13.00 uur
- 20 Aug 2017 17.00 uur
Intermedi-Art kunstzaken / kunstuitleen, Kees Moerbeek in Stevenskerk

Expositie met Nijmegenprent 2017 en ander werk van Kees Moerbeek
Stevenskerk Nijmegen
16 juli tot en met 20 augustus
Vrij entree

Openingstijden
ma. t/m zo. 12.00 – 17.00 uur
wijzigingen bij hoge uitzondering mogelijk zie www.stevenskerk.nl

De 24ste Nijmegenprent is een diorama. Deze Kooromgang in de St. Stevenskerk van Kees Moerbeek leest als een reis door de kunstgeschiedenis. De verstilde sfeer met hond en duif roept herinneringen op aan de kerkinterieurs uit de 17de eeuw, maar de perspectivische vervormingen zijn eerder te zien in de 15de eeuw. De coulisse techniek en het zwarte passe-partout dragen bij aan een optimale suggestie van ruimtelijkheid. Kees heeft met de Nijmegenprent 2017 zijn status als grafisch illusionist volledig waargemaakt,

Een ander belangrijk onderdeel van de expositie is de documentaire: Die Merkwaardige Franciscus Johannes Hallo (zie trailer).
Te zien op zondagmiddag 30 juli, 6, 13 en 20 augustus om 15.30 in de Stevenskerk.
Entree: € 2,50 (kaartjes verkrijgbaar bij de balie in de Stevenkerk)

In 1859 liet de steenrijke speculant Franciscus Hallo een enorm kasteel bouwen op de Lindenberg, een van de mooiste punten van Nijmegen. Kees Moerbeek raakte gefascineerd door deze eigenzinnige schuinsmarcheerder die het - tot dan toe - grootste particuliere woonhuis in Nederland liet bouwen. Hallo noemde het Kasteel Bat-Ouwe-Zate. Later in de volksmond Klooster Hallo genoemd. Aan de hand van beschrijvingen, oude foto’s en plattegronden van latere verbouwingen heeft Kees Moerbeek een getrouwe reconstructie gemaakt van dit merkwaardige gebouw.
In een documentaire van 35 minuten laat Kees Moerbeek ook zien hoe Franciscus Hallo aan zijn enorme vermogen is gekomen en hoe hij uiteindelijk, gezocht door de politie, gevlucht is naar het buitenland.