De Nijmeegse Nachtwacht

22 Mar 2019
Intermedi-Art kunstzaken, Sven Hoekstra, tekening, De Nijmeegse Nachtwacht

Foto: de ingepakte Nijmeegse Nachtwacht van Sven Hoelstra

Ruim twintig jaar na zijn eerste schilderij met Nijmeegse prominenten vond Sven Hoekstra het tijd voor een vervolg. Gefascineerd door de tekenkunst besloot de beeldend kunstenaar dit keer een tekening op paneel te maken van 122 x 244 cm: De Nijmeegse Nachtwacht.

Het werk laat, in tegenstelling tot dat van Rembrandt, Nijmegen zien in al haar geledingen: drumband de Stefaantjes, de DAR, mensen uit wetenschap, zorg, sport, kunst en cultuur. Om de identiteit van de stad en het Nijmegen-gevoel te verbeelden, bleek de toevoeging van twee zijpanelen een mooie aanvulling.

De tekening én de officiële naam worden op zondag 7 april 2019 om 14.00 uur in de Stevenskerk Nijmegen onthuld door burgemeester Hubert Bruls. Dat gebeurt in informele sfeer waarbij een aantal geportretteerden ‘spontaan’ iets doet.

De tentoonstelling in de Stevenskerk met meerdere tekeningen en schilderijen van Sven Hoekstra loopt t/m 28 april. Openingstijden ma. t/m za. 10.30 uur – 17.00 uur, zo. 12.00 uur - 17.00 uur. Zie voor actuele openingstijden de website van de Stevenskerk.

Bij de expositie is een catalogus verkrijgbaar samengesteld door journalist Geert Willems met een serie afbeeldingen en beschrijvingen van de geportretteerden: Wie is Wie op De Nijmeegse Nachtwacht?

Sven Hoekstra
Theo van Stiphout en Sytske Zwart (Intermedi-Art Kunstzaken)
Geert Willems (De Gelderlander)