Circul van Ooij

1 Dec 2015
Intermedi-Art galerie kunstuitleen Nijmegen, Charles Donker, Circul van Ooij

Elk jaar geef ik een vooraanstaand Nederlands kunstenaar de opdracht om een bijzonder grafisch werk te maken met Nijmegen als inspiratiebron. In deze unieke reeks zijn de beste Nederlandse grafici vertegenwoordigd. Charles Donker hoort daar zeker bij – zijn werk wordt o.a. verzameld door het Rijksprentenkabinet. Daarom vroeg ik hem om de 23ste Nijmegenprent te maken, die van 2016.

Voor een bijzondere prent moet de kunstenaar ruimte krijgen, maar met die vrijheid kwam het dit keer niet helemaal goed. Als groot natuurliefhebber is Charles afgelopen zomer in de Ooij terecht gekomen. Hij maakte daar een prent met de titel: Circul van Ooij. Een mooie stille prent van de Ooijpolder die - naar het oordeel van Charles Donker - uitstekend het Rijk van Nijmegen vertegenwoordigt. Dat is waar en het is ook een prachtige prent, maar voor mij is het geen Nijmegenprent. In goed overleg hebben we besloten dat Charles de Nijmegenprent van 2017 zal maken. Valkhofpark en Kronenburgerpark kunnen een inspiratiebron zijn. Met dergelijke plekken komt het beste van Donker naar boven, namelijk het weergeven van de natuur en de schoonheid van het verval (de ruïnes).

Houtdrukker Grietje Postma - die ik voor 2017 gepland had - maakt nu de prent van 2016. Het goed uitspreken van verwachtingen zal zeker leiden tot een echte Nijmegenprent.

Theo van Stiphout